Ogórki po meksykańsku - prosty przepis

Po przerobieniu 10 kg ogórków przyszedł czas na inne smaki.
Dawno już nie robiłam ogórków po meksykańsku, a są one pyszne i idealne na zagrychę na grilla czy na zimowe imprezy.
Kupiłam jedynie 2kg ogórków i przystąpiłam do działania. Tak samo jak przy ogórkach kiszony polecam sprawdzić czy zakrętki pasują do słoików.
Składniki:
2 kg ogórków
3 łyżki soli
1 ząbek czosnku
3 łyżki przyprawy chili
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
Krok 1
Myjemy ogórki, obcinamy końcówki i kroimy. Ja kroje wzdłuż i na 2-3 części.
Krok 2.Ogórki zasypać solą i odstawić na 6-8h. Miskę przykryć ręcznikiem albo folią aluminiową.
Krok 3.
Z ogórków odlać wodę i zasypać je 3 łyżkami chili. Odstawić na 1h.

Krok 4.

Przygotować zalewę: Zagotować cukier, ocet i olej. Odstawić do ostudzenia
Krok 5.Przygotowaną i ostudzoną zalewą zalać ogórki. Ostawić na 12h.

Krok 6.
Ogórki wraz z zalewą przelewać do słoików. Polecam nie jakieś wielkie tylko małe.
Krok 7.Zakręcić słoiki. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 1 minutę. Potem odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zasada 15 min w sprzątaniu

Keczup z cukini - Thermomix

Zero waste Idea !!!