Keczup z cukini - Thermomix

Jest sezon i wszędzie, w każdym warzywniaku, na straganie dostępna jest cukinia. Po za leczem na zimę można zrobić jeszcze keczup z cukinii. Lekki, bogaty w właściwości odżywcze i co za tym idzie zdrowy.
Powodem, dla którego warto zajadać się cukinią jest nie tylko smak, ale też wartości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie. Mówi się, że cukinia ma więcej witaminy  i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A. Cukinia zawiera również witaminy z grupy B, (potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł.
Znalezione obrazy dla zapytania keczup z cukinii
Z podanych składników otrzymasz ok. 1.5 l keczupu.
Składniki:
- 3 obrane ząbki czosnku
- 280 g cebuli obranej i pokrojonej na pół
- 800 g cukinii obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej na kawałki
- 300 g papryki czerwonej umytej, osuszonej i oczyszczonej, pokrojonej w kawałki
- 10g soli
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 200 g przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
1) Myjemy cukinie, obieramy ze skóry,  oczyszczamy  z pestek, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).
2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) ustawiamy koszyczek na pokrywie.  Jakby kipiało to zmniejszamy temperaturę na 90 stopni
3) Dodajemy cukier, ocet.  Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem.
4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, paprykę  w proszku, pieprz czarny  i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.
5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )
6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min, słoiki wyciągamy i odwracamy do góry dnem.
SMACZNEGO 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zasada 15 min w sprzątaniu

Zero waste Idea !!!