Jak dbać o deskę drewnianą by słyżyła nam bardzo długo

Każdy z nas ma deskę do krojenia. Wielu z nas ma drewnianą. I tu zadaje wam pytanie - Jak często o nią dbacie ? Nie mówię tylko o myciu - i tu proszę pamiętać, że drewnianych narzędzi nie myjemy w zmywarce !!!!
Znalezione obrazy dla zapytania drewniana deska do krojenia
W moim domu mam deski drewniane, z których jestem bardzo zadowolona. Dodatkowo mam plastykową deskę żółtą do warzyw, szarą do mięsa. Na desce drewnianej nie kroje mięsa, ponieważ bardzo mocno chłonie zapachy i zbierają się na niej bakterie.
O drewniane sprzęty należy dbać by dłużej nam służyły.
Do dbania o deskę wystarczy nam gąbka, odrobina płynu do mycia naczyń oraz ciepła woda. Warto raz w tygodniu sparzyć deskę wrzątkiem. Zawsze po umyciu deskę wycieramy do sucha najlepiej papierowym ręcznikiem. Na sam koniec olejujemy deskę olejem - można użyć zwykłego oleju do gotowania. Tak o deskę dbamy co parę dni. Można ustalić, że zawsze w piątek tak będziemy dbać o deskę.
Sposobem na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z deski jest użycie sody oczyszczonej i octu. Łyżkę sody rozsypujemy na desce i polewamy ją odrobiną octu. Powstaje aktywna piana, którą rozprowadzamy po całej desce. Zostawiamy na 5 min i wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha.
Jeśli kroimy na desce mięso co jakiś czas warto zrobić peeling z soli i cytryny.  Cytryna usuwa przebarwienia i nieprzyjemne zapachy, dzięki soli pozbywamy się resztek jedzenia.
Znalezione obrazy dla zapytania drewniana deska do krojenia dbanie
Bierzemy połówkę cytryny, rozsypujemy sól po desce. Trzemy cytryną po desce i tu też powstaje piana, którą zostawiamy na jakąś chwilę na desce. Na koniec wycieramy ręcznikiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zasada 15 min w sprzątaniu

Keczup z cukini - Thermomix

Zero waste Idea !!!