Hummus. Pyszny, szybki i zdrowy dodatek na kanapki

Hummus jest bardzo dobry i zdrowy. Jest to danie z cieciorki ( ciecierzycy)  wywodzące się z kuchni arabskiej. Jest to potrawa bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Ilość kombinacji zależy już tylko od naszego gustu, ulubionych smaków i przypraw.
Podstawką tej pasty jest ugotowanie ciecierzycy, sok z cytryny i czosnek. W samym originale jest jeszcze pasta Tahini. Nie powiem, że u mnie w miejscowości jest ją ciężko dostać, plus jakoś ilość tłuszczu w kupnych pastach jest olbrzymia. Oczywiście można ją zrobić samemu i jest to kolejny bardzo szybki przepis, jednak jak ja robię hummus z 120g cieciorki to zrobienie 1-2 łyżek pasty tahini jest nieopłacalne, bo nie mam co zrobić z resztą. Dlatego osobiście robię inaczej. Na patelni teflonowej wlewam odrobinę oleju i wrzucam 2 łyżki sezamu. Chwilę prażę, aż ziarna będą lekko brązowe i wrzucam do mojej pasty. Uważam, że podprażony sezam ma lepszy smak niż pasta Tahini.
Czas gotowania - 15 min. Jak mamy cieciorkę z puszki, a jak mamy surową cieciorkę to trzeba ją moczyć ok 12h. i później gotować około 45min do 1h. Najlepiej z odrobiną wodorostów !!!! Pewnie zastanawiacie się dlaczego? A to proste dzięki wodorostom cieciorka ma lepszy smak i nie ma się po niej gazów. Jednak jest to warzywo strączkowe i niektórzy mogą mieć po niej wzmożone gazy jelitowe. Innymi słowy można po niej lewitować w nocy :)
Co do dostatków jakie można użyć do hummusu. Jest ich tysiące:D Może to byś świeża bazylia, świeża mięta ( w Turcji mięta jest bardzo często stosowaną przyprawą, porównywalną do bazylii), tymianek, smażona cebula, suszone pomidory, papryka, kumin mielony ( mi osobiście ta przyprawa całkowicie nie odpowiada i nie dodaje jej do hummusu.
Pasta jest pycha i tyle. Nawet mój mąż lubi wersje z suszonymi pomidorami, dopóki nie wie, że to hummus:)
PRZEPIS NA HUMMUS
- 1 puszka ciecierki -200g.
- 1 cytryna - wycisnąć z niej sok.
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu podprażone na patelni
- do smaku sól, pieprz
- 2 - 3 łyżki oliwy/ oleju
WYKONANIE:
1. Odlewamy cieciorkę ( jak mamy z puszki)
2. Wyciskamy sok z cytryny
3. Podprażamy sezam na patelni
4. obieramy czosnek
5. Ja uwielbiam hummus z suszonymi pomidorami dlatego zawsze jej dodaje. ( 0,5 słoiczka pomidorków)
Do malaksera/blednera/ thermomixa/ wkładamy cieciorkę, wlewamy sok z cytryny, wrzucamy obrany czosnek, sezam i olej. Wszystko blendujemy na najwyższych obrotach -5/ turbo. Jeżeli pasta jest za gęsta dolewamy kilka łyżek wody i znowu całość blędujemy.
Możliwości hummusu są ogromne.
Zamiast cieciorki można użyć fasoli, czarnej fasoli ( polecam kobietą ), groch, bób, biała fasola i bataty. możliwości są i tylko od nas zależy co użyjemy.
SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zasada 15 min w sprzątaniu

Keczup z cukini - Thermomix

Zero waste Idea !!!